Op zijn scooter komt hij aanrijden. Een brede vriendelijke glimlach op zijn gezicht. De zesendertig jarige in Lochem getogen Aziz Maskoul is geen onbekende Lochemse Marokkaan. Hij is eigenaar van de sportaccommodatie Way to fit bij sportaccommodatie De Beemd. “Hier moet het komen”, is zijn reactie, wijzende naar het gebouw aan de Burgemeester Leenstraat 25.
Op de voorgevel is het Rode Kruis van Rode Kruis Nederland goed zichtbaar. Het gebouw wordt nog door het Rode Kruis, breiclub, en de voedselbank gebruikt. Linksachter is het gebouw in gebruik door de netwerkbeheerder Liander. Groene deuren met de tekst ‘Hoogspanning’ geven dat duidelijk aan.
Aziz Maskoul is vanaf 20 januari vorig jaar voorzitter van de Stichting Islamitische Centrum Buitenlandse Werknemers. Verder bestaat het dagelijks bestuur uit Mohammed Saad (secretaris) en Khalid Molato (penningmeester). De drie bestuursleden worden bijgestaan door vier leden van het algemeen bestuur. “Toen ik vorig jaar voorzitter werd en de taak kreeg om rond te kijken voor een nieuw onderkomen voor onze gemeenschap had ik als eis dat ik zelf een bestuur mocht samenstellen en dat de nieuwe plek voor iedereen toegankelijk en te gebruiken is”. “De voedselbank zit in het gebouw, wij hebben hun laten weten dat zodra wij de eigenaar zijn, de voedselbank gratis van het gebouw gebruik mag maken. Wij ondersteunen hun graag. “.
In 2015 had de Marokkaanse gemeenschap (circa 250 personen / 75 gezinnen) plannen om op Stijgoord te bouwen. Op de vraag waarom dat toen niet doorgegaan, kan Maskoul kort zijn:” Het was een mooi plan maar helaas door een samenloop van omstandigheden niet haalbaar”. De locatie die het stichtingsbestuur op het oog had, kwam niet zomaar uit de lucht vallen. “Het gebouw stond al een tijd te koop toen ons oog er op viel. Wij hebben met Het Nederlands Rode Kruis contact op genomen. De gesprekken zijn goed verlopen. Het enige punt waarvoor wij een oplossing voor zoeken is ten aanzien van Liander, want naast de Voedselbank mag van ons de breiclub ook gratis blijven zitten.”
“Op 1 juli zouden wij de koopvoorwaarden ondertekenen, maar door het coronavirus zal dat wel iets langer op zich laten wachten. Het zal een islamitisch multicultureel centrum met gebedsplaats worden. Voor jongeren en vrouwen gaan wij ook activiteiten ontwikkelen, de jongeren krijgen onder andere huiswerkbegeleiding. Dat is niet alleen voor de Marokkaanse jongeren bestemd, iedere Lochemse jongere is daarbij welkom. Hetzelfde geldt ook voor de vrouwen. Wij maken deel uit van de Lochemse gemeenschap en zij zijn in onze gemeenschap van harte welkom”.
Of en in hoeverre het gebouw moet worden verbouwd, laat Aziz Maskoul in het midden. “Dat is voor latere zorg, In ieder geval geen gebouw met minaret. Er zal ook genoeg eigen parkeerplaatsen zijn voor de bezoekers. Zodra alles rond is gaan wij de buurt uitnodigen en informeren. Een goede buurt is voor ons namelijk veel waard.”